ludovico.be|antwerpen
ludovico-be.index
l u d o v i c o . b e   |   a n t w e r p e n
s t a d s b e e l d e n   1

    

stadsbeelden 1   -   stadsbeelden 2   -   stadsbeelden 3
Antwerpen heeft ook nog wat anders te bieden dan eeuwigdurende werken. Bekend is natuurlijk de 'Boerentoren' (nu van een bank), die met kop en schouders boven alles uitsteekt, of de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een van de mooiste van de Lage Landen. En wat dan te denken van 't Scheld of de Kaaien? En de Kruidtuin en Willem Elsschot en Paul Van Ostaeyen? Er is zelfs moderne architectuur, zoals de nieuwe openbare bibliotheek, of het ontvangstpaviljoen van het Rubenshuis, het Zuid en de vernieuwde pakhuizen rond het Eilandje.

De Keyserlei is een beetje vergane glorie, nog sjiek genoeg om veel volk te trekken naar de winkels en bioscopen en vooral naar de uitgestrekte caféterrassen, maar kan een heraanleg toch goed gebruiken.
Bij populaire consensus het lelijkste gebouw van Antwerpen-centrum: de Antwerp Tower (spreek uit: Aaantwaarp Taaawr)
De Meir doet het heel wat beter, na de heraanleg van enkele jaren geleden. Jordaens en Van Dyck kijken met gekrulde snor en veel verbazing over het volk heen naar wat hun Antwerpen geworden is.
De stadsfeestzaal aan de Meir wordt, na de brand van enkele jaren geleden, helemaal nieuw opgebouwd.
In een zijstraat van de Meir ligt het nieuwe ontvangstpaviljoen rechtover het Rubenshuis: een modern, transparant ontwerp van Stephane Beel. Wat verderop, achter het reusachtige pakhuis van de stadsschouwburg, ligt het theaterplein te verkommeren.
Het Theaterplein voor de reusachtige fabriek van de Stadsschouwburg (ook wel eens 'den bunker' genoemd). Is dringend aan serieus herstel toe.
De Meir leidt met een gracieuze bocht om de 'Boerentoren' naar de Groenplaats, waar de Onzelievevrouwetoren in al z'n glorie prijkt, en Rubens over het wel een wee van de voorbijgangers en de duiven waakt.
 
Achter de kathedraal ligt het politieke hart van Anwerpen: de Grote Markt, met het weelderig bevlagde stadhuis en ervoor het beeld van Brabo die de hand van de reus Antigoon maar niet weggeslingerd krijgt.

Antwerpen is ook een stad van kerken, sommige ervan heel erg fraai, andere heel erg theatraal, en bijna alle hebben ze hun Rubens.
Aan de vrijdagmarkt, is er de merkwaardige Sint Pauluskerk.
Aan de kruidtuin, een van de rustiekste plekjes van de stad, kan je, opkijkend van een goed boek, de natuur in volle bloei zien.
Achter de Kruidtuin op het plein aan de Lange Gasthuisstraat zit Willem Elsschot genoegzaam, en soms ook wel een beetje verdrietig als het regent, vanop zijn standbeeld de menselijke bedrijvigheid aan zijn voeten gade te slaan.
En in zijn hoekje, goed verborgen langs de Sint-Paulusstraat, zit Paul Van Ostaeyen op z'n troon, sceptisch en grimassend als altijd - een van de meest expressieve kunstenaarsbeelden van de stad.> verder naar Antwerpen stad 2ludovico.be|antwerpen| www.flickr.com/photos/ludovico-be | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen |

optimaal weergegeven in MoZilla FireFox