ludovico.be|antwerpen
ludovico-be.index
l u d o v i c o . b e   |   a n t w e r p e n

h e t   n i e u w e   g e r e c h t s g e b o u w

 
    

Recente foto's  -  foto's van de bouwwerken (2003-2004)In april 2006 ging het nieuwe, opmerkelijke gerechtsgebouw (hier te lande wel eens "justitiepaleis" genoemd) open. Sindsdien wordt al wie wie met het gerecht in aanraking wil komen eindelijk verwelkomd in een standingvol gebouw. Het is een spectaculair gevaarte, vooral omwille van de merkwaardige en originele puntige lichtkoepels die het dak een ruim bemeten kroon lijken te geven - of tovenaarshoeden, in Harry Potterjargon - vanwaar je op de westelijke punt van de Leien een uitstekend zicht hebt. Architect ervan is Richard Rogers, van o.a. het Centre Pompidou in Parijs en de futuristische Lloyds en Milleniumdome in Londen.

Het gebouw bestaat uit zes (3X2) brede glazen vleugels van vier verdiepingen hoog die zijdelings uitwaaieren vanuit een imposante centrale hal boven aan een lange trap. Op de bovenste verdieping liggen de gerechtszalen onder de puntvormige lichtkoepels. Opvallend zijn eveneens de glazen blinden die als zonnewering over de hele lengte van het gebouw zijn aangebracht en de gevel niet te ruw maar licht diffuus maken. Het geheel ziet er van de begane grond uit als een een lange glasmuur met een paar tientallen hoge hoekige aluminiumkoepels, die als vermanende vingers in de lucht wijzen. Men weze gewaarschuwd. (Voor meer informatie: website Regie der Gebouwen).

[stand augustus 2006]


[stand mei 2006]

De Bolivarplaats - het grote, nieuwe plein voor het gerechtsgebouw - is door de eerste tram, de eerste wandelaars en de eerste skaters  in gebruik genomen.[stand januari 2006]

Er wordt volop gewerkt aan het plein voor het gerechtsgebouw, en eindelijk krijg je een indruk van wat dit bouwwerk voor de omgeving kan gaan betkenen.

[stand november 2005]


Het plein voor het gerechtsgebouw wordt aangelegd; de monumentale trap naar de centrale hal reikt z'n lange arm al naar de stad.

[stand juli 2005]


Aankomend vanuit een van de zijstraten van de Leien heb je een uitstekend zicht op de speciale dakkoepels;
het beste zicht heb je als je van het Museum komt.
Voor het gerechtsgebouw wordt een verkeersplein aangelegd voor tram en bus, vanwaar je over een monumentale trap het gebouw kan betreden, en ook een aardig zicht zult hebben over 'het Zuid' van Antwerpen.

ludovico.be.antwerpen| www.flickr.com/photos/ludovico-be | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen |

optimaal weergegeven in MoZilla FireFox