ludovico.be|reizen
ludovico-be.index
l u d o v i c o . b e  |  r e i z e n

c h i n a
ludovico.be.china

       

klik telkens op een foto om verder te gaan | of bekijk het fotoalbum


ludovico-be.antwerpen
ludovico-be.reizen
ludovico-be.fotos
















China is een land dat volop in beweging is: overal heersen er kranen over bouwwerven  - soms in een kale vlakte waar later weer een nieuwe stad zal verrijzen - brede autowegen snijden van horizon tot horizon door het landschap, erlangs staan reusachtige reclameaffiches opgesteld die in de verbeelding alvast voorschot nemen op een glorierijke toekomst, in de steden, waar ontelbare ambitieuze bouwwerven in de stelling staan, verlammen tijdens het piekuur lange, dampende files van auto's en fietsers het verkeer, en overal tref je die opgewekte verwachting aan waarmee de mensen deelnemen aan de wedren naar de beloofde welvaart.

Het land is veel moderner geworden dan het exotische en sprookjesachtige (en wat armoedige) China we ons in het westen graag voorstellen: het sierlijke oude keizerrijk met z'n geheimzinnige rituelen en de communistische volksrepubliek toen alles zo uniform mogelijk leek maken nu geleidelijk plaats voor een chaotische/uniforme geglobaliseerde samenleving, regeerd door handel, reclameborden, verkeer en en drang naar luxe die in een aantal grote steden al bereikt wordt. Maar evenzeer liljkt het land nooit veranderd te zijn: zoals in het verleden de mensen gehoorzaamden aan de strenge confucianistische moraal of het autoritaire communistische ideaal onder Mao, zo conformeert iedereen zich nu aan het nieuwe collectieve doel: zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen - het is alsof in de leuzen van de spandoeken die je hier en daar nog vindt (en nog steeds in felgele karakters op felrode achtergrond) het woord communisme gewoon vervangen is door kapitalisme, en de miljoenen mensen weer gezamelijk op mars zijn naar deze nieuwe droom. Ondertussen vind je in de zijstraatjes van de nieuwe, brede boulevards die de aders van de steden vormen nog genoeg restanten van een woelig recent verleden: vervallen woonblokken, armoedige marktjes, zwervende bedelaars, en tussen de ambitieuze kantoorblokken zie je mensen scharrelen die een volle dagtaak hebben om met allerlei kleine handeltjes en klussen de eindjes aan elkaar te knopen. Overal vind je de tegenstellingen die een brutaal kapitalisme in z'n eerste fase veroorzaakt.

Waar het allemaal gaat eindigen is nog niet duidelijk. Meestal lijkt het erop dat China zo snel mogelijk de Verenigde Staten voorbij wil om de 'natuurlijke' plaats weer in te nemen die ze in de 19de eeuw verloren heeft: nl. als het centrum  van de wereld. Het zal nog wel even duren, al zie je het hard gaan. Waarschijnlijk wordt er ook meer afgebroken dan nodig is, men wil zo snel mogelijk de 20ste eeuw vergeten, en gaat door de snelle afbraak weer opnieuw cultureel erfgoed verloren. Maar misschien hoort dat er nu eenmaal bij in een land dat het individuele bestaan van z'n burgers altijd ondergeschikt heeft gemaakt aan de eisen van een glorierijke maatschappij.

De reis van 2004 verliep met vliegtuig, trein en autobus zigzag langs de klassieke keizersteden en de belangrijkste moderne megalopolisse, van noord naar zuid - van het statige, koude Beijing naar het blitse Hong-Kong - en van west naar oost - van het stoffige klassieke Xian naar het eindeloze moderne Shangai.
Als u op de foto's hierboven klikt kunt ook u de reis beginnen.










| www.flickr.com/photos/ludovico-be | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen |

optimaal weergegeven in MoZilla FireFox
Foto's van een rondreis door China: Beijing, Xian, Luoyang, Kaifeng, Suzhou, Guilin, Guangzhou, Hongkong



Wordt vermeld in de volgende directories:  azie.startpagina.be  -  china.startpagina.be  -  azie.link.be  -   china.pagina.nl   -   china.verzamelgids.nl  -