ludovico.be|antwerpen
ludovico-be.index
l u d o v i c o . b e   |   a n t w e r p e n

m u s e u m   a a n   d e   s t r o o m   ( m a s )


    

het eilandje   -   MAS: november 2005   -   april 2006   -   2007: maart   -   juli  -   november    -  
2008: wervendag april  -  december   -   2009  -   wervendag 2009   -   2010  |  of bekijk het volledige fotoalbummaquette MASEr gaat een nieuw, modern museum komen op het eilandje, dat Museum aan de Stroom moet gaan heten, kortweg MAS. Het ontwerp is van het bekende Nederlandse bureau Neutelings-Riedijk, die het in een wedstrijd wonnen van enkele andere internationale architecten (o.a.Toyo Ito). Na wat geweeklaag over het geld - natuurlijk moet de gunst van de financiële Goden afgesmeekt worden bij het beginnen van zo'n belangrijk werk - is men begin 2007 eindelijk met de bouw begonnen. Het museum moet de collecties over de geschiedenis van de stad herbergen die nu over verschillende kleinere musea verpreid zijn. De buitenwand is helemaal bekleed met rode tegels waarop telkens een ('Antwerps') handje prijkt; men kon er eentje kopen als financiële ondersteuning.Het MAS: de bouw
(in omgekeerde chronologische orde)


maart 2010

Het  MAS is buiten afgewerkt; de handjes hangen aan de gevel, en aan het pleiintje voor het museum wordt gewerkt. Nu komt alleen de binnenafwerking nog aan de beurt. Ziet er al feëriek uit als 's avonds de lichten branden om ze te testen.
In de torengebouwen aan het Kattendijkdok trekken de eerste beoners in hun appartementen.


Oktober 2009

Nu kan je goed zien hoe het uiteindelijk zal worden (blijven); zelfs de nikkelen handjes tegen de gevel, waarmee een deel van de bouw gesponsord is, zijn aangebracht.

In de ondergaande zon kan je heel goed zien hoe de avondzon in voortdurend wijzigende tinten van geel en groen en blauw over de gebouwen speelt en ze elk ogenblik een andere kleur geven.


open wervendag mei 2009

In Mei was het open wervendag, en kon je nog eens een keer binnein gaan kijken hoe de werken opschoten, en tot het dak klimmen, om van een weids uitzicht over de Schelde te genieten.December 2008

De buitenbouw is bijan klaar: de bekleding in rode steen is aangebracht, de golvende ramen worden geplaatst. Het begint er uit te zien als p de maquette.

Ten noorden van het MAS, aan de kade van het Kattendijkdok, wordende eerste twee torens opgericht van een project dat uiteindelijk zes torens moet bevatten. Er zitten een par subtiliteiten in de blokken, die het architecturaal opmerkelijk moeten maken.


open wervendag april 2008

Tijdens de open wervendag in 2008 kon je de ruwbouw ook binnenin bezoeken, wat meteen een fraai panorama over de stad opleverde.Opmerkelijk is dat het hele gebouw opgehangen is aan de centrale liftkoker, door middel van de opvallende stalen draagbalken die je tijdens de constuctie er biven uit kan zien. Binnen het gebouw krijg je daardoor spiraalvormig opeengestapelde ruimtes, een soort grote blokkendozen, waar later de collecties tentoongesteld zullen worden.stand van zaken november 2007

Stilaan begint het gebouw vorm aan te nemen;
de metalen geraamtes voor de verdiepingen rondom de centrale schacht met de liften worden aangebracht; op die manier zal het gebouw trapsgewijs naar boven klimmen, zoals op de maquette duidelijk te zien is. Op het terrein is ook al een kleine constructie opgesteld met rode tegels en gegolfd glas die een idee geeft hoe de buitenkant er zal uitzien.


stand van zaken juli 2007

Nadat de archeologische dienst de uitgegraven ruïnes van een 19de eeuws pakhuis heeft onderzocht, zijn de bouwwerken serieus van start gegaan. De eerste funderingen zijn gegoten, en aan de plattegrond kan je reeds vaag de omtrekken van het gebouw zien verschijnen.
De promenade aan de zuidkant (voor het Felixarchief) wordt eveneens heraangelegd.


  stand van zaken april 2007
De funderingen worden aangelegd: er wordt een zwaar betonblok gegoten dat het hele gebouw moet doen 'drijven' op het zand. (Waarschijnlijk kan men door de permanente aanwezigheid van het water van de omliggende dokken niet diep gaan, om te vermijden dat de funderingen op termijn door het water zullen worden aangetast?)


stand van zaken maart 2007


De afbraakwerken

Voorlopig nog enkel afbraakwerken - voor het Museum aan de stroom zijn gestart. 
De funderingen van de oude hangar worden blootgelegd (november 2005) en door de archeologen onderzocht.


Het eilandje

Het eilandje begint de laatste jaren tot bloei te komen, o.a. dank zij de nieuwe jachthaven,
de nieuw aangelegde promenade,
luxeflats en de enkele moderne kantoorgebouwen
zoals het havenhuis en het stadsarchief
dat in een van de mooi gerestaureerde pakhuizen
is ondergebracht..ludovico.be|antwerpen| www.flickr.com/photos/ludovico-be | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen | 

optimaal weergegeven in MoZilla FireFox